KASTBLUSSYSTEEM.NL

Uw specialist in brandbeveiliging

Oplossing ruimten en kasten

Novec blussystemen

Wij leveren kwalitatief hoogstaande maar zeer voordelige Novec ruimteblussystemen. Novec is de meest recente doorontwikkeling van efficiĆ«nte automatische brandbestrijding in datacenters en computerruimten. Novec blusgas levert een belangrijke bijdrage aan het greenhouse effect waarmee bedoelt wordt dat het ten opzicht van andere blusmiddelen en blusgassen milieuvriendelijk is. Novec blusgas is al zeer efficiĆ«nt bij een lage blusconcentratie. Dit geeft als groot voordeel dat er meestal slechts 1 bluscilinder benodigd is voor een redelijk grote computerruimte of een andere te beveiligen ruimte. U bespaart zich bij toepassing van een Novec blussysteem dus dure ICT vierkante meters.

Tijdens een brandblussing blijft de ruimtelijke zuurstofgraad rond de 19% gehandhaafd. Het Novec blusgas heeft slechts een atmosferische levensduur van drie tot vijf dagen en er is geen sprake van residuen of temperatuur differentiaties. Novec bluscilinders zijn in diverse volumes beschikbaar waardoor er sprake is van maatwerk pricing. Novec blussystemen hebben een blusgas afblaassnelheid van 10 seconden. Dat is 50 seconden sneller dan de Inerte blusgassen IG55 en IG541, deze blazen het blusgas in 60 seconden uit de bluscilinders. De 360 graden blusnozzles van Novec blusgas systemen hebben per nozzle een sproeioppervlak bereik van 9 bij 9 meter. De 180 graden wandgemonteerde Novec blusnozzles hebben een sproeioppervlak bereik van 4,5 meter. Novec blusgassystemen worden veelal toegepast in datacenters, computerruimten, patchruimten, cleanrooms, UPS ruimten en in alle overige belangrijke elektrische omgevingen. Na een brandblussing met Novec is reiniging van systemen en de ICT ruimte zelfs overbodig.

Novec blusgassystemen zijn door de meest vooraanstaande verzekeraars en instanties als het NFPA, FM (Factory Mutual) en LPCB wereldwijd erkend en approved. 

Nog een groot voordeel is dat bij toepassing van een Novec blussysteem er minder eisen worden gesteld aan het volume aan bouwkundige aanpassingen zoals de dichtheid van de te beveiligen ruimte en te installeren overdruk voorzieningen zoals een brandwerende drukontlastklep. Novec blussystemen genereren namelijk vanuit de nozzle een blusdruk van slechts 25 of 42 bar. Novec bluscilinders met een inhoud aan blusgas boven de 120 liter vallen onder de 25 bar lagedruk blussystemen.

Om de lekdichtheid van de betreffende met blusgas te beveiligen computerruimte wordt er een doorfantest, ook wel ruimte dichtheid test, uitgevoerd. Het Novec blusgas moet direct na een actieve brandblussing tien minuten standhouden. In vergelijking tot FM200 en Novec blusgas zijn IG55 en IG541 minder effectieve blusgassen. De FM200 en Novec blussystemen worden toegepast in kleinere computerruimten of datacenters tot circa 200 vierkante meter. FM200 en Novec blusgas doven een brand al bij een lage blusgasconcentratie van 5 tot 10 procent. Bij de ruimtelijke Inerte hogedruk IG55 en IG541 blusgas systemen moet de blusgas concentratie minimaal 45 tot 50 procent zijn. Novec cilinders zijn na een blussing snel te hervullen, er kan naar wens in een spare cilinder worden voorzien. 

Ook voor alle Novec ruimteblussystemen geldt dat er minimaal 1 keer per jaar een preventieve controle op de goede werking van de gehele brandblusinstallatie moet geschieden. Elke tien jaar moeten de blusgascilinders opnieuw gekeurd worden en elke vijf jaar moeten de slangen welke de blusgascilinders direct aan het blusgas afblaasleiding netwerk of aan de verzamelleiding (manifold) koppelen vervangen worden.

Heeft u vragen, wij zijn u van dienst ! Kastblussysteem.nl   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.