KASTBLUSSYSTEEM.NL

Uw specialist in brandbeveiliging

Oplossing ruimten en kasten

Aspiratie en rookdetectie

Aspiratie rookdetectie is een methode waarbij via een netwerk van aspiratiebuizen continue de luchtmonsters uit de beveiligde ruimten of kasten worden gesampled. Door de krachtige ventilatiesystemen en de meestal boven de 1 meter per seconde aanwezige luchtsnelheden in ruimten en kasten presteren normale optische rookdetectoren minder goed. Een juist gemonteerd aspiratie systeem aan de warme lucht retourzijde boven een downflow airconditioning unit of aan de lucht uitstroom kant van een UPS systeem is dan de oplossing. 

In de aspiratiebuizen zijn uitgebalanceerde gaten (in mm) aangebracht. De laser gebruikt een uiterst efficiĆ«nte centrifugaal ventilator om zo de lucht continue vanuit de te detecteren ruimte of kast via het leidingwerk aan te zuigen en door de laserdetectorkamer te leiden. Dit gebeurt zonder filters, flow beperking of gevoeligheidsverlies betreffende het rookdetectiebereik van het aspiratie detectie systeem. De laserdetector in de laserkamer is ingesteld om de rook- en roetdeeltjes in een specifiek gebied tussen de 0,01 en 10 microns te meten.

Wanneer er roetdeeltjes in de computerruimte door het aspiratiesysteem zijn gemeten vindt er direct doormelding plaats.                                                   

Met deze vorm van rookdetectie wint u tijd en kan schade of branduitbreiding al in een beginstadium van een brand voorkomen worden. Aspiratiesystemen zijn dus speciaal ontworpen voor het detecteren van zeer kleine onzichtbare rookdelen die tijdens de smeulfase van een brand vrijkomen. Denk hierbij aan het opwarmen van kabels, oververhitting van componenten, snelle temperatuurveranderingen (differentiaties) of koolstofvorming in besturingskasten.

Aspiratie rookdetectiesystemen worden verder in computerruimten altijd gekoppeld aan het bedienpaneel van het blussysteem. In het bluspaneel of in de aanwezige airco kan een tijdrelais geplaatst worden welke bij rookdetectie de airco kortstondig uit- en aanschakelt.  De aspiratiedetectie fungeert dan als voordetectie, komen de tweemelder afhankelijke rookmelders net als het aspiratiesysteem ook in alarm dan vindt er een terechte blussing plaats en wordt zuurstoftoevoer door de tijdelijke afschakeling van de airco (computair) voorkomen. Door een aspiratie rookdetectiesysteem aan het standaard rookmelder branddetectie concept te koppelen voorkomt u een onterechte gasblussing en de hierbij gepaard gaande kosten voor dure bluscilinder hervullingen na een onterechte gasblussing.

Heeft u vragen, wij zijn u van dienst !  Kastblussysteem.nl   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.