KASTBLUSSYSTEEM.NL

Uw specialist in brandbeveiliging

Oplossing ruimten en kasten

Computerruimte advies

Bij het ontwerpen van een datacenter of computerruimte is het goed om tijdens het maken van het computerruimte ontwerp u goed te laten informeren over het aan te schaffen juiste type blussysteem. Belangrijk is bijvoorbeeld de positionering in de ruimte van de computairs voor het bereiken van een effectieve gerichte koude luchtstroming naar de voorzijde van uw serversystemen. De UPS systemen mogen bijvoorbeeld liever niet aan de warme uitblaaskant aan de achterzijde van de serverracks geplaatst worden anders worden er hotspots gegenereerd waardoor de batterijen van de UPS niet de verwachte levensduur mee gaan en daardoor eerder vervangen zullen moeten worden. Koeling, noodstroom, de inrichting en de vorm van een computerruimte zijn factoren welke invloed hebben op het bereiken van een sluitend ICT brandbeveiliging concept.

Voor een betrouwbare rookdetectie is het van groot belang om na te gaan wat de luchtstroomsnelheid is onder de verhoogde computervloer, in de werkruimte, in de koude-warme gang en boven een eventueel aanwezig verlaagd plafond. Vanwege de steeds sneller evoluerende serversystemen in computerruimten en de immer groeiende informatiebehoefte neemt het aantal servers en daarmee het op te stellen UPS vermogen ook in de toekomst per vierkante meter steeds verder toe.   

Computerruimte bouwkunde: De gemiddelde computerruimte doet in de praktijk circa 12 jaar dienst voordat er opnieuw wordt geïnvesteerd in de inrichting. De immer groeiende behoefte aan direct beschikbare informatie en communicatie zorgt steeds voor een sterke groei van aantallen servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur per vierkante meter. De ruimte moet dus efficiënt benut worden. Dit alles zonder afbreuk te doen aan het behoud van overzicht en werkbare ruimte. Wij adviseren u bouwkundige oplossingen voor computerruimten en serverkast concepten welke bestand zijn tegen water, rook, brand, vallend puin, etc.

Klimaattechniek: Uw serverapparatuur in de computerruimte bezit een relatief hoge warmtelast. Om de apparatuur te beschermen tegen oververhitting is een airco onontbeerlijk. Eén van de belangrijkste oorzaken van het uitvallen van een computerruimte ligt in het omgevingsklimaat. De computerruimte met daarin de kritische apparatuur eist een grote mate van constantheid van temperatuur, luchtvochtigheid, voldoende luchtbeweging en een laag stofniveau. In veel gevallen zijn de tekortkomingen van de airco een gevolg van het feit dat de ontwerper niet op de hoogte was van de speciale eisen. Veel airco's zijn ontworpen volgens de normen voor comfort airconditioning, dit is een verkeerd uitgangspunt. Een computer airco (computair) dient van het begin te zijn ontworpen om te kunnen voldoen aan de behoefte van uw computerruimte apparatuur. 

Verhoogde computervloer: Verhoogde computervloeren worden met name geplaatst voor de distributie van gekoelde lucht en om uw data en netwerkbekabeling onzichtbaar maar zeer goed bereikbaar aan te leggen. Daarnaast wordt uw computerruimte door toepassing van een verhoogde computervloer oneindig flexibel. Vanuit de ICT is het bekend dat ontwikkelingen zeer snel gaan, een computerruimte moet daar altijd naadloos op kunnen aansluiten. Een computervloer biedt flexibiliteit, de data infrastructuur, elektra en gekoelde luchtdistributie worden allen onder de verhoogde computervloer gebracht. 

Branddetectie en blussystemen: Nog maar al te vaak worden voor branddetectie binnen de computerruimte slechts enkele reguliere rookmelders geplaatst. We moeten echter bedenken dat zaken als een verhoogde vloer en de behuizingen van de apparatuur ervoor zorgen dat rook pas in een vrij (te) laat stadium gedetecteerd kan worden. Door goede preventie, toepassing van brandwerende materialen en snelle rookdetectie in de computerruimte ontstaat brand vaker buiten dan binnen deze ruimte. Zorg er voor dat rook de computerruimte niet kan binnendringen en maak gebruik van brandwerende materialen, deuren en afdichtingen. De branddetectie kan sterk verbeterd worden door het plaatsen van extra rookmelders in de computerruimte maar ook onder de verhoogde computervloer en boven het verlaagde plafond. 

Elektrotechnische installaties: Een belangrijk onderdeel in uw computerruimte is de (stroom) spanningvoorziening. De elektrische installatie dient bij voorkeur gescheiden te zijn van die van de rest van het gebouw. Dit betekent dat voor de aansluitingen in de computerruimte een eigen groepenkast beschikbaar moet zijn. Het aantal groepen is afhankelijk van het totale stroomverbruik en het ontwerp van de installatie. Vrijwel alle apparatuur maakt gebruik van 230V aansluitingen. Vergeet echter niet dat zwaardere computerruimte airco's en grotere UPS systemen functioneren op 400V spanning. 

Heeft u vragen, wij zijn u van dienst ! Kastblussysteem.nl   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.