KASTBLUSSYSTEEM.NL

Uw specialist in brandbeveiliging

Oplossing ruimten en kasten

Blussystemen en computerruimte hotspots/ thermografie                                     

Hotspots zijn te warme plekken in computerruimten, kabelwegen, kasten en aanwezige technische installaties. Vanuit deze toch aanzienlijk te noemen brandrisico verhogende hotspots kunnen er zeer brandgevaarlijke situaties ontstaan. De kosten van onopgeloste onderhoudsproblemen aan aanwezige elektrotechnische installaties kunnen soms zo hoog oplopen dat deze een negatief effect op de winst hebben. Het is noodzakelijk om probleemsituaties snel te detecteren. De meest effectieve manier om brandgevaar te detecteren is aan de hand van de NEN 3140 richtlijnen (periodieke check conditie elektrische installaties) en het uitvoeren van een thermografische meting (bekabelingen/ de computerruimte).

Infrarood thermografie is in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de meest waardevolle diagnose hulpmiddelen voor preventief onderhoud. Het verhoogt de productiviteit en het optimaliseert de brandveiligheid in vele industriƫle omgevingen zoals in elektriciteit centrales, transmissie en verdeel installaties, petrochemische fabrieken, metaalverwerkende bedrijven, papierfabrieken en alle andere productie processen. Een temperatuurverschil van slechts enkele graden kan al van grote invloed op het functioneren van een productieproces of de kwaliteit van een gereed product zijn. In de componenten elektronica kennen we bijvoorbeeld het onverbiddelijke verband tussen temperatuur en levensduur. De vuistregel is dat een temperatuurverhoging van 10 graden al leidt tot vermindering van de levensduur en afname van de efficiƫntie/ capaciteit van elektrische installaties met ongeveer de helft t.o.v. de aanschaf. U wordt gedwongen tot voortijdige aanschaf van apparatuur.

Vooral mechanische en elektrische onderdelen hebben de neiging om warmer te worden naarmate hun fysieke toestand of elektrische eigenschappen teruglopen. Anders gezegd: de infraroodstraling neemt toe indien componenten slecht functioneren. Door het ontdekken van afwijkingen die voor het oog onzichtbaar zijn maakt thermografie corrigerende maatregelen mogelijk voordat dure systeem onderbrekingen optreden. Draagbare infrarood camera's tasten apparatuur en structuren af en vertalen de thermische beelden naar een kwantitatieve en kwalitatieve temperatuur / luchtcirculatie analyse. Thermografische inspecties dienen dus om groepen- en besturingskasten te checken op slechte verbindingen, overbelasting en oververhitting.

Door het periodiek uitvoeren van preventieve thermografische metingen in kritische omgevingen weet u de toestand van uw technische installaties als spanningsverdeelkasten, besturingskasten, machines en in de centrale computerruimte. Elektrische stroom ondervindt haar weerstand in de geleiders (leidingen), schakelmateriaal (relais), verbruikers (servers) en verbindingen (aansluitklemmen). Elektrische weerstand vormt elektrische wrijving waardoor warme ontstaat. Helaas zijn er meer oorzaken waardoor temperaturen ontoelaatbare hoge waarden aan kunnen nemen, veelal met aanzienlijke schade tot gevolg. Voorbeeld hiervan is een losliggend of gecorrodeerd contact welke overgangsweerstand en daardoor warmteontwikkeling genereert. 

Heeft u vragen, wij zijn u van dienst ! Kastblussysteem.nl   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.