KASTBLUSSYSTEEM.NL

Uw specialist in brandbeveiliging

Oplossing ruimten en kasten

Statische elektriciteit in computerruimten

Statische elektriciteit komt vooral voor in computerruimten waar geen echte computerruimte airconditioner aanwezig is. Een computerruimte airconditioner bevochtigt uw computerruimte tussen de 45% en 55% bij een temperatuur in de computerruimte van rond de 20 graden. Dit is het luchtvochtigheid- en temperatuurniveau waarin uw server en telecom apparatuur het meest optimaal presteert. Heeft u geen computerruimte ( precisie ) airconditioner maar een comfort airco welke de lucht in uw computerruimte alleen maar droger en hierdoor statischer maakt dan raden wij u aan om de comfort airco zo snel mogelijk door een echte computerruimte airconditioner met luchtbevochtiger te vervangen.

Statische elektriciteit ontstaat door wrijving van elektrisch slecht geleidende stoffen. Het elektrostatisch opladen (ESC staat voor Electrostatic Charging) van personen en voorwerpen wordt in de regel niet of nauwelijks waargenomen, maar het ontladen (ESD staat voor Electrostatic Discharge) des te meer. We kennen allemaal de onprettige schokken die gevoeld kunnen worden als we bijvoorbeeld uit een auto stappen of een deurkruk aanraken. De meeste ontladingen zijn ongevaarlijk voor mensen en goederen. Echter, elektrostatische ontladingen kunnen leiden tot brand, explosie of verstoring en/of beschadiging van elektronische apparatuur en data. Een elektrostatische ontlading heeft genoeg energie om een brandgevaarlijke vloeistof of gas te laten ontbranden of exploderen.

In computerruimten zijn hooggevoelige elektronische componenten aanwezig en kan statische elektriciteit aanzienlijke schade in uw bedrijfsprocessen veroorzaken. De elektronische apparatuur dient hiertegen beschermd te worden.  Wanneer de hoge elektrische spanning van een statische ontlading, die enkele duizenden tot soms wel tienduizenden Volts kan bedragen, zich met extreem hoge snelheid door een elektronisch component verplaatst worden de geleidende materialen in het component kortstondig extreem opgewarmd. De minuscule onderdelen in het component zijn niet op dergelijke hoge temperaturen berekend en kunnen hierdoor doorbranden, uitvallen of beschadigd raken.

Het resultaat is dat het component soms direct niet meer functioneert of, wat vaker voorkomt, in eerste instantie nog wel werkt maar na relatief korte tijd alsnog de geest geeft. Berekeningen hebben aangetoond dat verreweg de meeste schade aan elektronische componenten zijn oorzaak vindt in ontladingen van statische elektriciteit. Het is dan ook niet voor niets dat deze industrie tegenwoordig vergaande maatregelen treft om dergelijke statische ontladingen te voorkomen en dus ESD-veilig te werken.

Heeft u vragen, wij zijn van dienst ! Kastblussysteem.nl   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.